Egy munkásszálló Budapesten

munkásszálló-Budapest-pic1

Kipróbáltuk, milyen egy munkásszálló Budapest városában

Sokszor hallom felfedező bloggerként azt a kritikát, hogy túl exkluzív helyeken szállok meg, hogy az utazáshoz sok pénz kell, hogy ilyen életformát csak megfelelő mennyiségű pénzzel az ember zsebében lehet folytatni. Nos, a mai bejegyzés éppen ezt szeretné egy kicsit boncolgatni, hogy lehet-e minimális összegből utazni, és mi egyáltalán a minimális, melyek a legolcsóbb szálláshelyek. Mivel talán éppen a főváros a legdrágább ilyen tekintetben, így ide látogattam el. Egy munkásszálló Budapesten volt a lakhelyem három napig, ami egy kisebb vakációzáshoz ideális hosszúság szerintem, főleg hogy minimális összegből akarjuk kihozni ugye ezt az utat. Úgyhogy én bele is vágtam ebbe, itt vannak a tapasztalataim, és hogy hogyan tudtok kreatívan spórolni.

A munkásszálló Budapesten: miért pont ezt

Az utazások jelentős összegét általában a szállások teszik ki. Mind ismerjük az olcsóbb árakat is, a fővárosban last minute talán egy tízezrestől kezdődően lehet normálisnak mondható szálláshelyet foglalni, amire persze még rájön az idegenforgalmi adó is és sokszor magunknak kell gondoskodnunk bizonyos dolgokról, mint a sampon, tusfürdő, összességében a higiéniai eszközök. Minden szálláslehetőség más természetesen, nem szeretnék általánosítani.

munkásszálló-Budapest-pic2

A legjobb döntésnek a szállásom kiválasztásakor egy munkásszállást találtam. Egy munkásszálló Budapesten néhány ezer forintba kerül, pontosabban ágyanként 3-4 ezer forintba, persze itt is számos tényezőtől függ az, hogy pontosan mennyi is az annyi. Ilyen az ágyak száma, a foglalás ideje és persze az elhelyezkedéstől is függ, minél beljebb vagyunk a városban, annál nagyobb költségekkel számolhatunk. Nem feltétlenül kell persze a belvárosban foglalnunk szállást, erre mindjárt kicsit részletesebben is kitérek.

Szóval a munkásszálló Budapesten remek költséghatékony megoldás lehet, hogyha jól választunk, a jó választáshoz találhattok egy linket is, nekem ez az oldal bevált. Talán meglepő lehet, hogy nem a picit olcsóbb partimotelek egyikét vagy kapszulamoteleket ajánlom, azonban szerettem volna figyelembe venni azt is, hogy az ember a szálláshelyen pihenni szeretne. A partimotel árai last minute foglalással meglepően olcsók lehetnek, gyakorlatilag 2-3 ezer forintért kaphatunk egy ágyat, azonban aligha fogunk itt pihenni egy nyolc-tíz vagy tizenhat ágyas szobában, ahol emeletes ágyak egyikén kell meghúznunk magunkat. Persze egy buli utáni kisebb pihenéshez ideális megoldásként szolgál, azonban a nevében is benne van, hogy az ilyen helyek alapvetően inkább egy fiatalos, zajos közegnek szólnak. Ilyen helyekre baráti társasággal jó érkezni, egész éjjel kártyázni, iszogatni, énekelgetni, közös emlékeket gyártani. Ezt a fiatalok ki is használják. Hogyha mi azonban vakációzási céllal érkeztünk a városba, akkor nem feltétlenül ez a legjobb döntés, hiszen míg mások hangoskodnak, nekünk aludnunk kéne. Nehezen alvóknak nem ajánlom.

Én tehát valami olyan lehetőséget kerestem, ami sokkal nyugisabb, és jobban hasonlít egy hotelhez. A munkásszálló Budapesten szintén többágyas szobákat kínál, azonban sokkal nyugodtabb közeget is. Sokszor érkeznek ide külföldiek vakációzási céllal, és persze a munkásemberek is itt pihenik ki a hosszú nap fáradalmait. Számos okkal érkezhetünk ide, azonban itt a szálláson már tényleg mindenki csak békésen szeretné végezni a saját dolgát és nyugodtan fürödni, majd a telefonján tölteni egy kis szabadidőt, végül pedig ágyba bújni. Ez számomra egy szimpatikus és ideális megoldásnak tűnt, talán egy picivel drágább megoldás, mint egy last minute foglalás, azonban sokkal jobb az utazás szempontjából.

A munkásszálló Budapesten tehát adott, jöhetnek a további ötletek

A fővárosban napi jegyek segítségével tudunk utazni, ami városnézés szempontjából jól jöhet. Ismerős lehet mindenkinek a vonaljegy fogalma, ennek darabja néhány száz forint, azonban egy-két megálló erejéig igencsak túlárazott, és a legtöbb helyre nem juthatunk el átszállás nélkül. Ehhez azonban már átszállójegyre lesz szükség, ennek a legutóbbi értéke emlékeim szerint 560 forint, ebből lehet egy négyre, ötre, talán többre is szükségünk a nap folyamán. A napi jegy kicsit nagyobb összeg, azonban úgy használhatjuk, mint a bérletet, 24 órán keresztül korlátlan utazásra jogosít fel, így ha három nap alatt a második reggelén, valamikor 10 felé váltunk egyet, az egészen kitarthat addig, amíg már csak a bőröndöt húzva megyünk haza reggel.

munkasszallo-budapest-pic4

Mennyi az annyi? A munkásszálló Budapesten és egyéb költségek az utazás során

Egy kisebb büdzsés utazás tehát így alakulhat, a munkásszálló Budapesten nagyon sokat tud számunkra spórolni, a napi jegy, illetve első nap a vonaljegy összege a szállással együtt egy tízezres lehet. Hogyha nem éttermekben eszik az ember, hanem beéri a pékséggel, a szálláson a mikrózható hamburgerrel, a napi ár olyan 2000 forint, három napra ez már hat. Ne felejtsük el azonban, hogy ha otthon lennénk, akkor is legalább ennyi lenne a napi bevásárlás, sőt még nagyobb összeg is. Ennyi tehát az utazás alapja, a munkásszálló Budapesten nem került nagyobb összegbe, a tömegközlekedés nem olcsó, de lehet okosan vásárolni, és persze minden más már fakultatív, tehát mi dönthetjük el, hogy milyen programokat választunk, így ezek költségeiről nem tudok beszámolni. Az én tapasztalataim alapján tehát azt tudom mondani, hogy a munkásszálló Budapesten, az utazás és az étel összege olyan tizenhat, de talán inkább húszezer forint körül jön ki, tehát a deákigazolvány legyen nálunk a vakáció során.