Aszalványok, avagy az aszalványok jótékony hatásai az egészségünkre

Az aszalványokról, avagy az egészséges táplálkozásról általában

Talán napjaikban látható a legtisztábban az, hogy mennyire létfontosságú tényező, hogy ha az immunrendszerünk megfelelő egészségnek örvend. Úgy gondolom annál fontosabb dolog, minthogy megőrizzük, az egészségünket nem igazán van a világon. Az egészségünk az alappillére a mentális és fizikai jólétünknek és egyben a kedélyállapotunknak is. Nagyon fontosnak tartom, hogy ennek a megőrzésének az érdekében rendszeresen tegyünk lépéseket, folyamatosan mozogjunk, eddzük a testünket, táplálkozzunk egészségesen, rendszeresen fogyasszunk sovány húsokat, halakat, gyümölcsöket, aszalványokat, magvakat és zöldségeket, hiszen ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a testünk egészségesen tudjon működni. Én személy szerint kifejezetten nagy hangsúlyt teszek arra, hogy ne csak idénynek megfelelő gyümölcsöket fogyasszak, hanem olyanokat is melynek más évszakban van a szezonja. Az ilyen gyümölcsöket vagy fagyasztott formában, vagy aszalványok formájában szoktam fogyasztani, bár az elmúlt időben leginkább az aszalványok típusára álltam át, ugyanis annyira kívánom az ilyen jellegű gyümölcsöket, hogy muszáj rendszeresen ennem őket.

Az aszalványok hatása az egészségre

Úgy gondolom az aszalványok fogyasztásánál is éppen olyan fontos szempont a mértéktartás, mint igazából bármilyen jellegű ételnél. Ugyanis míg mértékletes mennyiségben jelentősen hozzájárulnak a szervezetünk egészséges működéséhez, addig abban az esetben, ha nem tartjuk meg a mértéket, hosszútávon jelentősen hizlalják az embert. De mértékletesen fogyasztva az aszalványok jelentős vitaminforrások, melyek nagymértékben hozzájárulnak az immunrendszerünk védelméhez. Az aszalványok jelentős rost források, így gyorsítják az emésztésünket és emellett csillapítják a jelentős cukor tartalmuk miatt az olykor szinte csillapíthatatlan édesség iránti vágyat. Mint a fentiekben is említettem az aszalványok esetében azért nagyon fontos a mértéktartás, mivel attól függetlenül, hogy a gyümölcs mérete jelentősen lecsökken, annak a cukor tartalma viszont nagyon minimálisan változik, így nagymértékben fogyasztva igazi cukorbombaként hat a szervezetünkre. Így úgy gondolom fogyókúra alatt nem igazán ajánlott a fogyasztása, de egyénként főleg a rosttartalmának köszönhetően kiváló rostbevitel. Pontosan ezért ajánlják példának okáért az aszalt szilva fogyasztását székrekedés esetén, ugyanis jelentősen meg tudja gyorsítani az emésztést, ezáltal kiküszöbölve az emésztési problémák fennállást.

Továbbá szintén nem elhanyagolható opciója az aszalványoknak, hogy miután jelentős mértékű antioxidánst tartalmaznak, így jelentősen lassítják az öregedés és a ráncosodás folyamatát és meglehetősen rugalmassá teszik a bőr tónusait. Illetve a szintén jelentős ásványi anyag tartalmának köszönhetően fokozottan javítja a vérkeringést ezáltal nagy eséllyel megelőzi a kialakulandó ér meszesedési illetve elzáródási problémákat.

Az aszalványok fogyasztása

Az aszalványokat számos formában fogyaszthatjuk. Elsősorban nyilván csak úgy önmagában, nassolni valóként esetleg édesség pótlékként csak úgy magában elfogyaszthatunk pár szemet és máris jelentősen csökken, mind az édesség iránti vágyunk, mind az éhségérzetünk is, hiszen az aszalványoknak egy köztudott hatása, hogy jelentős telítettség érzetet okoznak, így már egészen kis mennyiség elfogyasztás után is úgy érezhetjük, hogy teljesen jóllaktunk és már egy falatot sem bírnánk többet enni. A sima fogyasztásán túl még számos módja van annak, ahogyan fel lehet használni az adott gyümölcsök fogyasztását. Például sokan úgy fogyasztják, hogy vízben megduzzasztják vagy megfőzik az aszalványokat, így nem csupán a méretük duzzad meg, hanem bővül a konyhai felhasználhatóságuk számos alternatívával. Ugyanis ezt a folyamatot követően az aszalványokat ehetjük magában csak úgy melegen, vagy esetleg a sokak által kedvelt kompótként, netalán a lekvár helyett is fogyaszthatjuk ebben a formájában, illetve sütemény vagy esetleg isteni húsételek töltelékeként (az aszalt szilva erre a célra igazán megfelelő íz világ), mártások összetevőjeként. Illetve szintén nagyon népszerű napjainkban a reggeliknek a kultúrája, így a zabkásák, müzlik, joghurtok fénykorukat élik, az aszalványok pedig ebben az esetben a legkiválóbb összetevői a magvakkal egyetemben a tökéletes reggelinek. Az aszalványokat a reggelink során fogyaszthatjuk müzlikbe, zabkásákba esetleg joghurtokba vagy akár salátákba keverve is.

Úgy gondolom egészségünknek a megőrzése az egyik legfontosabb feladat az életünkbe, így figyeljünk rá, tegyünk érte és fogyasszunk olyan ételeket, melyekért hálás lesz a szervezetünk!