A KATA adózás szabályai, avagy mire kell oda figyelnünk ha KATA-sok vagyunk?

A KATA adózás szabályairól

A KATA adózás szabályai körül tapasztalatom szerint igen sok téves elképzelés van. Sokan abszolút rossz „polcra” teszik ezt az adózási formát és fogalmuk sincsen arról, hogy valójában mit takar ez az adózási alternatíva és mire érdemes oda figyelnünk, ha ezt az opciót választjuk, illetve nem utolsó sorban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miért érdemes ezt az alternatívát választani.

Elsősorban annyit érdemes tudni, hogy a KATA a kis magánjellegű vállalkozók legkedvezőbb tételes adózási formája, amelyet 12.000.000 forint alatti éves összesített bevétel esetén van lehetőség igénybe venni, de bizonyos források szerint érdemes figyelni a KATA adózás szabályaira összpontosuló kormányrendeleteket, ugyanis elképzelhető, hogy a közel jövőben a 12.000.000 millió forintos határt 20 millió forint fölé emelik, némi változtatással egybekötve. Fontos tudni azt, hogy amennyiben Katás vállalkozásunk van és meghaladja az éves 12.000.000 forintos bevételt a vállalkozásunk költségvetése, akkor a túllépett összeg felett 40%-os adót szükséges fizetnünk, így ameddig nem változtatják meg addig az efeletti bevétel esetén nem érdemes kiváltani a Kata adózási formát. Egyébként szintén emellett az az adózási rendszer mellett szól, hogy amennyiben igénybe vettük a KATÁT akkor sem kizárólagos jellegű ez az adózási alternatíva, ugyanis emellett még számos másfajta adózást is kiválthatunk igény szerint.

A KATA adózás szabályai, avagy milyen esetben nem lehet kiváltani a KATA adót

Úgy gondolom, ha már a KATA adózás szabályairól beszélünk feltétlen szükséges megemlíteni azt, hogy milyen esetben nem lehetséges kiváltani a KATÁT. Ahogyan már az előbbiekben is említettem az elsődleges kizáró ok, ha az évi összesített jövedelme az igénylő vállalkozásnak évi 12.000.000 forint felett van. Ebben az esetben nem csupán nem lehet, de nem is igazán érdemes kiváltani, ugyanis amennyiben túllépnénk az adott keretet komoly összeget kellene fizetnünk ahhoz, hogy megmaradhasson a KATA viszonyunk. Továbbá nyilvánvalóan kizáró ok, hogy ha valamilyen okból kifolyólag az elmúlt két évben törölték a vállalkozásunk adószámát vagy jogerősen felfüggesztették, ugyanis ezekben az esetekben is teljességgel kizárható a KATA igénylése. Továbbá kizáró ok, hogy ha a cégnek TEÁOR számos saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása illetve üzemeltetése besorolású tevékenység végzése áll fent. Illetve ezeken felül felmerülhetnek még egyéb jellegű személyes kizáró okok is, így úgy gondolom, hogy mielőtt KATA vállalkozásba kezdenénk, feltétlenül látogassunk egy szakértőhöz, aki személy szerint, specifikusan a saját helyzetünkre való tekintettel tud foglalkozni az adott problémával. Illetve vannak különböző honlapok, melyek kifejezetten a KATÁS vállalkozókra vannak specializálva és oktató videókkal és segítséget nyújtó anyagokkal segíti a KATÁS adózás szabályai iránt érdeklődőket. Ilyen példának okáért a KATA-s leszek weboldal, ahol számos kiváló oktató videóval állnak a rendelkezésére azoknak, akiket igazán foglalkoztat a KATÁS adózás illetve annak szabályai is mente.

A KATA adózás szabályai

A KATÁS adózás szabályainak egyik elsődleges feltétele, hogy az illető, aki igényelni kívánja, a KATÁT semmiképpen nem állhat más munkáltatóval esetleg munkahellyel netalán egyéb vállalkozással munkaviszonyba. Tehát a KATA adózás szabályainak az elsődleges és legfontosabb feltétele, hogy nem lehet munkaviszonya az igénylőnek. Továbbá akár csak bármilyen más jellegű vállalkozás esetén kötelessége a vállalkozónak a KATÁ-s számlázás előírásai szerint minden egyes pénzügyi folyamatokkal járó intézkedéséről kategorikusan számlát vezetni, amennyiben ezt nem teszi meg komoly pénzbírságot is magára zúdíthat az adott vállalkozó vagy még annál is komolyabb büntetést. Érdemes tudni, hogy a KATA adózásnak számos olyan szabálya van melyek nem általánosíthatók, hanem speciálisak éppen ezért minden esetben érdemes utána nézni, hogy a jelenlegi kis magán vállalkozásra milyen jellegű szabályok vonatkoznak és mikre érdemes oda figyelnie annak, aki ezt először veszi igénybe ezt az adózási formát.

A KATA adózás szabályai az én véleményem szerint

Úgy gondolom, hogy aki gondolkodik azon, hogy magán vállalkozását KATÁ-s adózási formára váltja, annak feltétlen érdemes specifikusan az ő személyes vállalkozása tekintetében kikérnie szakember segítségét, hiszen számos olyan pont lehet, melyet esetleg csak egy szakember tud világosan elmagyarázni számunkra. Én személy szerint nem vagyok vállalkozó, de mind a párom, mind a családomnak egy része magán vállalkozó és KATA adózási rendszerben működnek már évek óta. Maximálisan meg vannak elégedve ezzel az alternatívával így mindenképpen ajánlom, hogy aki barátkozik, a gondolattal vágjon bele ebbe az adózási formába!