A tökéletes mosdó csaptelep kiválasztása

Miért olyan fontos a mosdó csaptelep?

A mosdó csaptelepet nem egyszerű feladat kiválasztani. Nincs jó vagy rossz megoldás, hogy melyik érdemes leginkább megvásárolni vagy olyan darab, amire nem érdemes pénzt áldozni. Sokkal fontosabb az, hogy milyen darabot tudunk mi magunk elképzelni a lakásba, milyen a megszokott, vagy éppen milyenre nem szeretnénk jelenleg váltani. Fontos kérdés lehet az is, honnan válasszunk csaptelepet és mi magunk cseréljük ki azt, vagy inkább bízzuk szakemberre ennek az elvégzését? Felmerülhet a kérdés, hány csaptelep kell egyáltalán egy házban, és mi maga a csaptelep, mi a különbség az egyes helyiség-típusok csaptelepei között. Ilyen hétköznapi, de sokszor nem egyszerűen eldönthető és megválaszolható kérdésekről fogok a továbbiakban írni, remélem, hasznosnak fogják találni.

A mosdó csaptelep stílusa

Sokfajta csaptelepet ismerünk, melyek közül talán a legfontosabb a mosdó csaptelep kiválasztása.  Ezen kívül beszélgetünk még zuhanycsaptelepről és kádba való csaptelepről is, illetve a konyhai csaptelepről sem érdemes megfeledkezni. Hosszabban most a fürdőszobai, mosdóba való darabról szeretnék beszélni. Itt fogjuk mosni a kezünket, a fogunkat, bámuljuk magunkat a tükörben, esetleg sminkelünk és a frizuránkat is itt fogjuk csinálni. A fürdőszoba a lakás központi része, hiszen mi magunk is naponta többször látogatjuk, de ha vendéget várunk, neki is bizonyosan használnia kell ezt a helyiséget. Éppen ezért, egy mosdó csaptelep kiválasztása fontos a dizájn, az atmoszféra megteremtésében. Egy ilyen darabot nem csak egy-két évre, hanem hosszú időre vásárolunk, ezért érdemes többet megtudni a lehetőségeinkről.

Először is, érdemes egy pillantást vetni a mosdó csaptelep súlyára. A nehezebb itt jobbat jelent, ugyanis a tömörebb csaptelepekben több a tartás is, kibírják a nagy nyomású vízeresztést is. Csaptelepünk lehet fejlett kerámiabetéses, vagy a klasszikus gumibetétes. Előbbivel valószínűleg jobban járunk, hogyha a csaptelepekről van szó. Az ember azonban inkább a külsőségekre szeret figyelni ebben az esetben is, ezért a választásunk olyan tényezők is fogják befolyásolni, hogy egykarú vagy többkarú csaptelepet szeretnénk-e, melyik illik legjobban a lakás berendezéséhez, illetve az is fontos, hogy a ház valamennyi csaptelepe, tehát összesen négy-öt darab azért legalább hasonló stílussal rendelkezzen. Ha pedig nem a kinézet a fontos, akkor érdemes inkább a megszokásra hagyatkozni: ha korábban kétkarú darabon állítottuk be a kívánt hőmérsékletet, talán most sem a legszerencsésebb, hogyha eltérünk ettől, hiszen így sok mérgelődéstől megkímélhetjük magunkat.

A mosdó csaptelep felszerelése

Érdemes szakemberhez fordulni, annyi bizonyos. A vízrendszer nem gyerekjáték, habár egy csaptelep felhelyezése tényleg nem tűnik nehéz feladatnak, az fontos például, hogy a csőrendszerben maradt vizet meg kell tisztítani az új csaptelep felhelyezése előtt még, és ezt nem feltétlenül leszünk képesek mi magunk véghezvinni. Maga a felszerelés még a szakember számára is akár egy órán át eltarthat, és tömítéseket szerelhet még a tényleges felhelyezés előtt. Ilyenkor azt is nagy eséllyel meg tudja állapítani, hogy esetleg van-e esély a csőtörésre a lakásban, hiszen nem csak a csőrendszer végleges elpusztulása jelenti a csőrepedést, hanem akár egy hosszú évekig tartó tényleg apró repedés is, amely alattomosan fogyasztja a vizet a számlánkra, és a ház falát is nagy eséllyel tönkre fogja tenni. Ilyen lehet az a jelenség például, hogyha a szerelő a tárcsáknál homokot talál – annak ugyanis nem kellene ott lennie ilyenkor. Ez azonban nem csak a csőrepedésre utalhat egyébként, akár egérjáratok is lehetnek a falban, és az egerek hordhatják oda a homokot. Egy szerelő, aki nyomásmérővel érkezik, azt is meg fogja tudni mondani, hogy a rágcsálóírtóhoz vagy a szerelőhöz forduljunk inkább.

Hol vásároljunk mosdó csaptelepet?

Az én voksom az alábbi oldal: https://www.ventil.hu/mosdo-csaptelep/12215.1.chtml, amellyel személyes tapasztalatom is van már, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom. Rendkívül széles választékban találhatunk itt mosdó csaptelepeket, ráadásul nagyon jó termékleírásokkal egybekötve. Ha az internetről szeretnénk beszerezni az új csaptelepet, akkor nem is érdemes tovább keresgélni, megtaláltuk a tökéletes oldalt erre a feladatra.

A mosdó csaptelep és az energiatakarékosság

Sokunknak fontos a tudatos élet, és szeretünk az élet minden területén észrevétlenül is spórolni akár. Hogyha a mosdó csaptelep sem kivétel ez alól az életstílus alól, akkor érdemes lehet olyan darabot beszerezni, amely bizonyos mennyiségi és hőmérsékleti szakaszoknál képes megakadni – ezzel figyelmeztetve a kezelőjét arra, hogy ne használjon többet vagy melegebbet a vízből. Ha nem ez álmaink mosdó csaptelepe, akkor remek megoldás lehet még ezen kívül a termosztátos csaptelep is, amely habár inkább a zuhanyba való, jó megoldás lehet a mosdónál is. Ennek segítségével ugyanis egy adott hőfokot be tudunk állítani, és így nem kell a vizet a kívánt hőfok eléréséig sem feleslegesen eresztenünk, ezért nagyon jó választás.