Teherautó bérlés magánszemélyként

teherautó-bérlés_pic1

Hogyan és mikor lehet a teherautó bérlésre számítani?

A teherautó bérlésre időnként szüksége lehet akkor is az embernek, amikor egyébként nem sok köze van a szállítmányozáshoz. Mi például költözést oldottunk meg három nap alatt egy kisteherautó bérlésével, de számos oka lehet annak, hogy valaki egy nagyobb járművet vegyen igénybe. Mégsem teszik sokan, és másokra, cégekre bízzák a szállítást a saját megoldásoknak a többszörös áráért. Persze, kinek hogy éri meg, azonban most szeretnék egy lehetőséget megmutatni, amivel könnyen és gyorsan elintézhető akármilyen szállítási feladat. 

A teherautó bérlés körülményei

Sokan azt hiszik, hogy ezt a szolgáltatást esetleg csak cégek vagy vállalkozások vehetik igénybe, azonban ez egyáltalán nem így van, akárki tud bérelni akármilyen autót. Persze magának a bérlésnek azért van nem is egy feltétele, amire mindenképpen oda kell figyelnie az embernek. Személyautók és nagyobb járművek esetében is egy bizonyos életkor felett lehet igénybe venni a szolgáltatást, és persze valakinek, aki személyesen ott is van a bérleti szerződés aláírása közben, lennie kell megfelelő kategóriával rendelkező vezetői engedéllyel. A vezetői engedély nem lehet néhány évnél újabb, hogy az ember már rutinos vezetőnek számítson az utakon. 

teherautó-bérlés_pic3

Természetesen a bérleti szerződésben feltüntetett pontokkal egyet kell értenünk. Esetleges biztosítási többletről lehet szó, és vannak nem írásba foglalt kitételek is, mint hogy a járművek mindig olyan tiszta és ápolt állapotban kerüljenek vissza a kölcsönző udvarába, mint ahogy azt onnan elvittük. Ugyanez vonatkozik a tankolásra is, általában annyi üzemanyaggal illik visszavinni a járműveket, mint amennyivel elindultunk, még ha erre külön nem is fogják felhívni az ember figyelmét. 

A teherautó bérlés lépései

A teherautó bérlés első lépése, hogy megfogalmazzuk, milyen teherautóra is van szükségünk egyáltalán. Kisteherautó legyen vagy egészen nagy, a tonnákat itt még nem feltétlenül kell számolhatnunk. Egyáltalán azt kell itt még eldönteni, hogy dobozos legyen-e, platós, esetleg ponyvás vagy éppen valamilyen speciális dologról legyen szó, mint a hűtőkocsi. 

Utána már nagyjából tudjuk, hogy milyen teherautó bérléssel foglalkozó cégek jöhetnek majd szóba, hogy melyik tudja biztosítani az ember számára azt, amit korábban tehát eltervezett. Jó döntés olyan céget választani, ahol eleve képekkel együtt vannak az egyes típusok feltéve, esetleg az összes bérelhető kocsihoz tartozik nem csak kép, de leírás is. Ehhez tudom ajánlani a Határautó oldalát, ahol pontos leírásokat és képeket is kaphatunk. Ide kattintva lehet ezt megtekinteni: http://www.hatarauto.hu/tehergepkocsik/

A képek, főleg laikusként, nagyon fontosak, hiszen az ember így sokkal könnyebben el tudja képzelni, hogy melyik lenne megfelelő a szállításhoz. Nekünk ugye költözéshez kellett a teherautó bérlés, és képek nélkül teljesen hozzá nem értőként fogalmunk sem volt tonnákról még rakodóterekről, úgyhogy csak találgatni tudtunk, és az egyetlen igazi segítségünk a választáshoz ez volt. Persze ez nem azt jelenti, hogy mások sem értenek ehhez, azonban szerintem mindenképpen hasznos ez alapján is dönteni, még ha néha csalóka is lehet a kép a valósághoz képest. 

A matekozást azonban inkább ahhoz ajánlom, hogy számítsuk ki, hogyan jövünk ki jobban üzemanyag és bérleti díj tekintetében. Itt a kérdés lényegében annyi lenne, hogy az ember inkább egy nagyobb járművet vegyen igénybe, vagy kisebbet béreljen. Hogyha kisebb teherautó bérléséről van szó, akkor számolnunk kell azzal, hogy esetleg több időt vesz igénybe a rakodás, persze attól függ, hogy mennyi a szállítandó anyag. Ennek következtében azonban lehet, hogy belecsúszik plusz egy nap a bérlésnél. Ilyenkor többször kell fordulnunk és így annyi üzemanyaggal több is fogy. Azonban a nagyobb teherautó bérlésénél azzal kell számolnia az embernek, hogy esetleg ott a túlfutás még károsabb lehet. Talán csak egy kört terveztünk, de több lesz belőle, és a nagyobb jármű több üzemanyagot fogyaszt, és persze a napi bérleti díja is magasabb. 

teherautó-bérlés_pic2

Hogyha pedig sikerült dönteni, akkor nincs is más dolga az embernek, csak lefoglalni az adott járművet, és elmenni érte a megbeszélt időpontban. Az iratainkat persze ne hagyjuk otthon. 

A teherautó bérlésről összességében

Összességében azt tudom elmondani a teherautó bérlésről, hogy egy nagyon hasznos szolgáltatásnak tartom magánszemélyként is. Mi Budapesten a Határautótól kölcsönzünk, mert hozzánk közel helyezkedik el, jók a bérleti díjai, és széles választékot kínál a bérlők számára. Én nagyon meg voltam vele elégedve, még segítenek is a választásban, hogyha az ember el van tévedve egy kicsit, úgyhogy én mindenképpen csak ajánlani tudom őket. A teherautó bérlés önmagában nem egyszerű feladat, hogyha az embernek nincs meg a kellő segítsége, épp ezért jó döntés egy közeli, barátságos céget választani. Habár eddig csak a költözéshez vettük igénybe a kölcsönzést, hogyha legközelebb valamilyen nagyobb szállítmányunk lesz, akkor is bátran igénybe merem majd venni ennek a cégnek a járműjeit, és persze nem csak költözéshez, hanem akár bútorok szállításához, vagy valamilyen építkezési anyag elszállításához is.