Megvolt az első érintésvédelmi vizsgálat az új kocsinkkal!

Te hallottál már az érintésvédelmi vizsgálatról?

Szerintem sokan nem is tudhatják, hogy mit is jelenthet az az érintésvédelmi vizsgálat, ugye? Ez nem probléma, én sem tudtam, hogy mit jelent korábban. Aztán nemrég új autót vettünk, egy hibridet. Ennek nagyon örültem, azonban megvannak a maga igényei, amihez én korábban nem voltam hozzászokva. Ekkor ismerkedtem meg az érintésvédelmi vizsgálat kifejezésével is egyáltalán.

Mi az az érintésvédelmi vizsgálat?

Egyszerűen fogalmazva az érintésvédelmi vizsgálat nem más, mint a villamos berendezések ellenőrzése. Ezek a villamos berendezések veszélyesek lehetnek azok számára, akik használják őket, éppen ezért a használatukkor érdemes őket időről időre ellenőriztetni. Ez kicsit úgy hangzott, mintha az érintésvédelmi vizsgálat valamilyen fakultatív ellenőrzés lenne, azonban ez természetesen nem így van, komoly szabályok vonatkoznak rá, így a végeztetése kötelező a meghatározott időtartamonként. Sokszor előfordul az is, hogy az ilyen műszereket, autókat nem a megfelelő alkatrészekkel javítanak meg, ami végzetes hiba lehet egy ilyen műszernél. Úgyhogy érintésvédelmi vizsgálatra fel!

Milyen járműveknél szükséges érintésvédelmi vizsgálat?

Minden részben vagy egészében villamosságot alkalmazó járműnél szükséges ez. Ilyen például az én hibridautóm is, de ezen kívül még vizsgáltatnunk kell más különböző darabokat is. Lakóautók számára elengedhetetlen, lakókocsiknál szükséges. Ide tartoznak még az elektromos hajtású autók is, a hűtőkocsik, az aggregátoros autók és az inverteres 230 V-os csatlakozás a gépkocsikban.

Hol végeztessük az érintésvédelmi vizsgálatot?

Mi sem egyszerűbb ennél! Ahová én mentem, ott mindenkit szívesen fogadnak, ráadásul a fővárosban, ami sokunk lakhelye is egyben, így sok olvasó tudhatja már biztosan, hova is kell fordulnia, ez pedig nem más, mint az alábbi oldal: https://cool-mobil.hu/elektromos-vagy-plug-in-hibrid-jarmuvek-erintesvedelmi-vizsgalata/. Én itt csináltattam a vizsgálatot, és nem bántam meg! Az ügyintézés gördülékeny volt és mindenki nagyon kedves volt. Szerintem ez az egyik fő ismérve minden vállalkozásnak, ami az emberekkel foglalkozik: hogy hogyan is bánnak a szolgáltatás igénybevevőivel. Itt nem tapasztaltam semmi negatívat. Könnyedén el tudtam intézni minden fontosat, gyorsan megvolt maga a vizsgálat is. Úgyhogy akinek lehetősége van rá, az válassza az alábbi oldalt a vizsgálathoz!

Miért szükséges az érintésvédelmi vizsgálat?

A vizsgálat nélkül nem lenne biztonságos az ilyen járművek használata, ugyanis töltés közben az autó vagy a csatlakozó kábel áramütést okozhat. Az áramütés az egyik legveszélyesebb sérülési forma, hiszen egyszerre okoz sokkot és égést. A szívünk is megállhat áramütés által, ami akár az életünkbe is kerülhet, hogyha nem kapunk szakszerű segítséget. Szerintem így már elég világos, hogy az érintésvédelmi vizsgálat nem gyerekjáték, hanem létszükséglet, amit akkor is el kellene végeztetni, hogyha az nem lenne kötelező. Úgyhogy mindenkinek azt ajánlom, hogy végeztesse a teszteket, és ha bármi furcsát észlel akár két vizsgálat között, akkor is nézesse meg az autóját, mert nem gyerekjáték ezeknek a dolgoknak az elhagyása. Egyébként pedig az érintésvédelmi vizsgálat már a műszaki vizsga előfeltétele is, így amikor az lejár, akkor ezt a vizsgálatot is el kell végeztetni. Az ilyen járműveket tehát ne babráljuk, hanem bízzunk mindent szakemberre ezzel kapcsolatban.

Az érintésvédelmi vizsgálat előnyei

Szerintem sokan úgy vélik, hogy ez a vizsgálat tulajdonképpen csak kényszer, szabály, mint komoly dolog. Ez azonban természetesen nem így van, hiszen a legtöbb járművel kapcsolatos szabálynak komoly alapjai vannak. Az emberek épségének a védelme a legfontosabb, ezt mindenki tudja, aki valaha elvégezte a KRESZ tanfolyamot, úgyhogy érdemes erre a vizsgálata is úgy tekinteni, mint szükséges jóra a negatív oldal helyett. Hiszen maga a vizsgálat könnyedén elintézhető, ahogy azt már mondtam, nekem is kellemes csalódás volt, milyen egyszerűen ment minden. Ne felejtsünk el időpontot egyeztetni a szervízzel! Érdeklődhetünk telefonon arról is, hogyan működik pontosan az érintésvédelmi vizsgálat, hogy tudjuk, mire számítsunk, amikor odamegyünk. Az áramütés nem gyerekjáték, sok ember életét veszélybe sorolta már vagy véget is vetett neki, úgyhogy örüljünk, hogy biztosan tudni fogjuk az autónkról, hogy biztonságos-e a benne való utazás vagy sem. Természetesen nem az egyetlen vizsgálat, ami szükséges. A folyamatos karbantartás, fékpróba, kormánypróba, időnkénti szervízlátogatás mindenképpen szükséges minden autótulaj számára, főleg a nyaralás előtt. Ezekkel kerülhetjük el a komoly baleseteket és problémákat, az egyes alkatrészek leállását, amiken már látszik, hogy nem fogják sokáig bírni az iramot. Mint tudatos emberek, nem csak a saját testi és lelki egészségünkre kell gondosan odafigyelnünk, hanem arra is, hogy a kocsink ép legyen, hiszen ezzel  saját magunkat is védjük az esetleg elkerülhető balesetekkel szemben.