Néhány szó a plotterről

Kell nekem plotter?

Manapság szinte minden otthonban találhatunk nyomtatót, ahol számítógép is van. Ez jó is, amikor csak néhány oldalt akarunk nyomtatni, esetleg szórólapokat, iskolai projektek fizikai változatait akarjuk általa előállítani. Van azonban, hogy nem elég, amit egy otthoni nyomtató tud nyújtani, és plotterre lesz szükség. Természetesen, nem kell rögtön elrohannunk a boltba plottert venni, ha lassúnak vagy nem elég jó minőségűnek találjuk a saját nyomtatónk által készített nyomtatványokat. Vannak azonban olyan szakmák, amelyeknél nagy segítség lehet egy plotter beszerzése. Te is egy ilyen helyen dolgozol? Most megtudhatod. Íme néhány szó a plotterről, hogy könnyebben menjen a döntés.

Mit tud a plotter, amit a hagyományos nyomtató már nem?

Azért említettem a szakmákat, mert a plotter amolyan ipari nyomtató, ami az A4-es papírméretnél nagyobb képeket is képes készíteni. Kinek jön ez jól? A reklámcégeknek, az építőiparnak, esetleg grafikusoknak, attól függően, konkrétan mivel is foglalkoznak. A széles formátumú nyomtatás a kulcs. Olyankor érdemes plottert beszereznünk, hogyha az egyszerű nyomtató minősége nem elég. Ahol fontos minden egyes kis négyzetmilliméter a képen, ott a plotter a tökéletes választás. Hiszen a digitális világ terjeszkedésével egyre több dolgot készítünk el a számítógép által. Nem csak az interneten böngészhetünk és szövegszerkesztő programokat használhatunk már, hanem komoly terveket, szoftvereket lehet igénybe venni. A digitális környezetből aztán a megvalósításnál előnyösebb, hogyha az adott tervezet fizikai állapotba kerül, más esetben maga a fizikai nyomtatvány a késztermék, ami miatt nyomtatnunk kellett a plotterrel. Utóbbira jó példa a reklámcégek által végzett munka, hiszen ők nem csak online hirdetnek, hanem mindenhol. Sétáltunk már végig a főváros utcáin? Budapest tele van hirdetésekkel. Részük kivetítőkön található, mások pedig papír formátumban. Ezek megszokott látványok, szinte észre sem vesszük őket, annyira el vagyunk merülve a saját világunkban. Azonban néha, amikor a mozgólépcsőn állunk talán és nincs más dolgunk, elolvasunk egy-két ilyen hirdetést is, ugye? Nos éppen ezeket készítik reklámvégek plotterrel. Szerintem nem sokan gondolnak bele, hogyan is nyomtatják ki ezeket a plakátokat, de ha már ismerjük a plotter fogalmát, a válasz nyilván egyértelmű.

A nyomtatás és a plotter

A plotter viszonylag széles körben elterjedt nyomtatóeszköz. Vállalatok sűrűn használják. Azonban sok ilyen gép nem csak papírral való nyomtatáshoz szakosodott. Vannak olyan eszközök is, amivel képesek vagyunk faipari termékeket is formázni, textilt. A 3D nyomtatás még csak éppen kezdi terjeszteni a szárnyait az ipar irányába, de úgy hiszem, ebben van a jövő. Talán néhány évtized, és mindenki lakásában lesz egy 3D nyomtató, ami felváltja majd a mai nyomtatókat. Ma azonban még itt a plotter, ami egy remek lehetőséget biztosít a nyomtatásra speciális vágóeszközökkel és kiegészítőkkel. Ez két külön eszköz ugyanis, valamilyen oknál fogva mindkettőnek plotter a neve: tehát az egyik nyomtat, a másik vág. A nyomtató sajnos nem képes a vágás folyamatára önállóan, azonban erre sok esetben nincs is szükség, ezt már az dönti el, hogyan is használjuk a gépet.

Miért válasszuk a plottert és honnan?

A plotter egy remek gép, amibe megéri befektetni a pénzt. Ha megbízható darabot vásárolunk, akkor hosszú éveken át hasznos társ lesz a munkában ez a kis szerkezet. A nyomdába futkorászás vagy a hagyományos nyomtató sajnos nem képes pótolni egy plotter hiányát, ezért nem éri meg, hogyha nem szerezzük be a darabot, ráadásul így minden kis lépést a saját kezünkben tarthatunk a projektjeinkkel kapcsolatban, ami mindig jól jön, amikor fontos munkáról van szó. Ha pedig a Terc oldaláról vásárolna valaki plottert, az sokszorosan is megéri. Hogy miért? A Terc oldalán több tízezres kedvezményt is igénybe vehetünk akár, hogyha a cég partnerei vagyunk, de egyébként is akciós áron juthatunk hozzá a plotterekhez ezen az oldalon. A Terc ráadásul megbízható oldal, ami minden építész számára hasznos segítséget nyújt, így biztosak lehetünk benne, hogy a tőlük vásárolt termékben nem fogunk kifogásolni való dolgot találni.

Ha pedig más szemszögből is szívesen megismerkednénk a plotterek világával, itt könnyedén találhatunk még további hasznos információkat még a termékekről. Mindenképpen érdemes vetni rá egy pillantást, mert a plotterrel csak jól járhatunk, ugyanis ez a legmegfizethetőbb módja a kis mennyiségű reklámok gyártásához, ha nekünk éppen erre van szükségünk. Ráadásul a gép kis helyen is elfér, nincs szükségünk a tárolásához külön helyiségre, ahogy ezt a régi számítógépek igényelték, így könnyedén elfér bárhol. A kezelése sem bonyolult feladat, szerintem könnyedén bele fog jönni az egész csapat. A plotter megvásárlása remek lehetőség ahhoz, hogy felvirágoztassuk az üzletet. Nálunk már remekül bevált, hogy a nyomda helyett helyben készítjük a munkához szükséges nyomtatványok, így sokat spórolunk minden évben a plotter segítségével.