Karitász – RÉV;  *  Barlanglakások ingyenes látogatása;  *  Tücsökbusz; *  Kézművesség;  *  Faludi Akadémia – Filmszemle, *  Véradás

 Katolikus Karitász (folyamatos jelenlét a harangtorony melletti sátorban)
Avagy a CARITAS HUNGARICA a Katolikus Egyház segélyszervezete, amely korra, nemre, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül segít a rászorulókon. Az evangéliumi szeretetparancs nevében és a szellemében végzi az egyházunk a szeretetszolgálatot a Katolikus Karitász által, amikor segíti az egzisztenciálisan krízishelyzetbe került családokat, a nagycsaládosokat, a betegeket, a fogyatékkal élőket, hajléktalanokat.
Katasztrófáknál is segít: a borsodi árvíz alkalmával 530 család otthonát építette fel és tette újra lakhatóvá, a vörös-iszap katasztrófánál pedig egy éven át jelen volt Devecserben és 380 családot segített az újrakezdésben. Évente 15 millió Ft értékben oszt a rászorulóknak tűzifát, 15 millió Ft értékben segíti a családokat iskolakezdési támogatással, 1.500 gyermeket táboroztat, 2.100 tonna élelmiszert ad a rászorulóknak. Mindezt az egyházmegyékben működő Karitász Központokon át végzi, 700 településen 10.000 önkéntessel van jelen.
A Karitász nemzetközi segélyszervezet, római központjában Caritas Internationalis szervezi a pápa által kinevezett bíboros felügyeletével a világ 162 országában, ebből Európában 48 országban van jelen brüsszeli központtal (Caritas Europa).
A Katolikus Karitász adományokból segít, és önkéntesekkel végzi a munkáját.
HA TE IS AKAROD TENNI AZ EGYHÁZ NEVÉBEN A JÓT, GYERE KÖZÉNK! – www.karitasz.hu – Jót tenni jó!

RÉV – Szenvedélybeteg-segítő szolgálat (folyamatos jelenlét a harangtorony melletti sátorban)
A RÉV a Katolikus Karitász intézménye, amelynek a küldetése a szenvedélybeteg emberekhez és családjaikhoz szól. Szakemberek segítik a függőségtől való megszabadulást, amit a drog, a játék, a gyógyszer, az alkohol és még sok más minden okozhat. Caritas Party Service alkalmával a fiatalok biztonságos szórakozását segítik.

Barlanglakások látogatása (A Találkozó egész ideje alatt az alap belépés ingyenes a résztvevők számára!)
A Sáfrány utca összefüggő barlanglakásai a helyi önkormányzat tulajdonában vannak, helyi védelem alatt állnak. A barlanglakásokban kialakított helytörténeti gyűjtemény és az épített örökség együttese nyújt egyedi élményt az idelátogatóknak. Részei a tájház szerű népi bemutató helyiségek, kézműves műhelyek, népi kézművességet oktató termek.
A barlanglakások napközben 09.00 és 16.00 óra között látogathatók, a Találkozó idején hosszabbított nyitva tartással 19.00 óráig lehet megtekinteni.

Tücsökbusz – kedvezmény
A Találkozó alatt az Egerszalóki Falunéző Tücsökbusz a lelkigyakorlaton résztvevőknek kedvezményes utazást biztosít.
Csütörtökön, pénteken és szombaton (július 13-14-15.) különjáratként indul a templom alatti óvoda parkolóból: 12:00, 13:00 és 14:00 órakor.
A regisztrációs kártya felmutatásával 400 Ft (a teljes árú 700 Ft helyett) a 40 perces, a falu látnivalóit felölelő út. A fizetés felszálláskor történik.
A kis tücsök egyszerre 12 személyt tud szállítani.

Kézművesség (szombat, 14:00-18:00)
Szeretettel várja az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat résztvevőit a Faluház kézműves műhelye.
A Ház dolgozói, a Szalókiak Baráti Köre és meghívott népi kismesterek segítségével saját kezűleg készíthetik el emléktárgyaikat, ajándékaikat a résztvevők. A foglalkozásokon évről évre azokat a népi kézműves technikákat elevenítjük fel, amelyek mai világunkat is harmonikusabbá tehetik, ezekkel az értékmegőrző és teremtő alkalmakkal igyekszünk gazdagítani a Találkozó életét. A vendégek a népi mesterek segítségével aktuális képi gondolatokat megfogalmazva használják a nemezelés, vesszőfonás, batikolás, gyöngy- és gyertya készítés technikáját, csuhé és más természetes anyagok megmunkálását. Mindemellett igyekszünk olyan emléktárgyakat készíteni a résztvevőkkel, melyeken megjelenítjük az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat emblémáját is.

Faludi Akadémia – Filmszemle (szombat, 11:00-12:00, és 14:00-15:00)
A Faludi Ferenc Akadémia a magyar jezsuiták felnőttképzési intézete. 1994 óta a hit, a kultúra-kommunikáció, valamint a társadalmi igazságosság területén folytat tudományos és evangelizációs tevékenységet. Előadásai, társadalomtudományi műhelyei a kultúra formálóival: alkotókkal, kutatókkal és értelmiségiekkel való párbeszéd kialakítását tekintik feladatuknak.
A magyar jezsuita rendtartomány idén 21. éve rendezi meg tematikus nemzetközi amatőr filmszemléjét, illetve 9. éve hozzá kapcsolódó fotópályázatát. A rend ezzel a programjával minden évben olyan témát kínál a kezdő filmes és fotós alkotóknak, amely egy aktuális társadalmi igényre vagy éppen hiányra hívja fel a figyelmet. A korábbi évek témái voltak többek között: szomjúság, csoda, remény, döntés. A pályázat idei hívószava: A Másik.
Az Egerszalóki Ifjúsági Találkozóra a tavalyi irgalom témára készült francia, német, iráni, örmény, orosz és magyar rövidfilmekből szemezgetnek a Párbeszéd Háza munkatársai. http://www.faludiakademia.hu

 VÉRADÁS
„Legyél különleges, legyél rendszeres véradó!”

A Magyar Vöröskereszt Eger Területi Szervezete, a nyári időszak vérellátásának biztosítására kiszállásos véradást szervez!

Helyszín:   Az elsősegélyt nyújtó helyiségben. (Bejárat a plébániával szemközti udvaron.)

Időpontja:

július 13. csütörtökön 12:00-16:00
július 14. pénteken 12:00-16:00
július 15. szombaton 12:00-17:00

Ha már elmúltál 18 éves, de még nem vagy 65, a vérkészlet csökkenés megelőzése érdekében, GYERE, ÉS SEGÍTS beteg embertársainknak.

A személy igazolványt, lakcím kártyát és EREDETI TB kártyát, kérjük, hozd magaddal!
SEGÍTSÉGEDET ELŐRE IS KÖSZÖNJÜK!