Programjaink

 

Ifjúsági szentmisék az egri Líceum kápolnájában

Az egri Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda (és az EFRA), a Római Katolikus Egyetemi Lelkészséggel és a Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégiummal közös szervezésben az egyházi év nagyobb ünnepeihez kapcsolódva (pl. advent, nagyböjt) ifjúsági szentmisére és közösségi alkalomra hívja, és várja a középiskolás, és főiskolás fiatalokat, hogy egymást jobban megismerve, megosztva gondolatainkat, kérdéseinket a közös ünneplés fontosságára irányítsák az ifjúság figyelmét.

Eged-hegyi Keresztút

Virágvasárnap előtti szombaton kerül sor minden évben az egri Dobó térről induló és az Eged-hegyre érkező, közel 10 kilométeres keresztútra, amelyen a menetben felváltva viszik a keresztet. A változékony időjárás ellenére minden évben 200-250 fő vállalkozik az útra, 6 évestől 80 éves korig.

Virágvasárnapi Ifjúsági Szentmise a Bazilikában

1985 óta a virágvasárnap egyben az ifjúság világnapja is a katolikus egyházban. Szent II. János Pál pápa azért ezt az ünnepet szentelte a fiataloknak, mert a virágvasárnapi liturgiában vesznek részt leghangsúlyosabban a gyermekek.

Ebből az alkalomból az egri Bazilika előtt fiatalok részvételével kerül sor a barkák és a pálmaágak megáldására, és az ünnepélyes bevonulásra a 10 órai szentmisére, amelyet Ternyák Csaba egri érsek mutat be az Ifjúsági Világnaphoz kapcsolódva.

Pünkösdi Ifjúsági Virrasztás

A Pünkösdöt megelőző szombaton ifjúsági Szentlélek váró virrasztásra várjuk Egerbe a fiatalokat. Hagyományosan a Ciszterci templom előtti téren evangelizációs éneklés és tanúságtételek hangzanak el, majd ifjúsági szentmisén veszünk részt a Ciszterci templomban. Ezt követően fáklyás körmenet indul el a Dobó tér érintésével a Bazilika elé, ahol közös énekléssel, áldással zárul a lélekemelő este.

Nagymarosi Ifjúsági Találkozó – tavasszal és ősszel – http://nagymaros.katolikus.hu

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő – 1973 óta létező -, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja.

Irodánk igény szerint szervez buszt a találkozóra. A program előtt felmérjük, hogy mekkora érdeklődés van a részvételre, melyre az adott nap reggelén 7 órakor indulunk Egerből, a Dr. Nagy János utcából, és ugyan oda érkezünk vissza este 8-9 óra között.

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat http://szalokitalalkozok.hu

Az 1982 óta megrendezésre kerülő találkozó, amely július első szerdáján kezdődik, és egészen vasárnapig tart, az átlagosan 1000 résztvevőjével, joggal nevezhető Magyarország (jelenleg) legnagyobb többnapos katolikus ifjúsági találkozójának. Az elsősorban 16-25 év közötti fiataloknak szóló színvonalas előadásokon túl, kiemelt hangsúlyt kapnak az úgynevezett “kiscsoportos beszélgetések” is, amelyek segítségével a résztvevő fiatalok, élményeiket és gondolataikat egymással megosztva, hatékonyabban tudják feldolgozni az előadásokon hallottakat. A lelki elmélyülés mellett, a fiatalok fesztivál keretében is megélhetik a keresztény örömöt.

Tisztasági Imaest

2008 óta hirdeti meg az imaestet a fiatalok tisztaságra való elköteleződéséért az Országos Lelkipásztori Intézet, amelyhez Eger Irodánk által a kezdetektől csatlakozott. Hívjuk a fiatalokat, akik házasságra készülnek, akik már házasságban élnek, illetve akik szeretnének együtt imádkozni a fiatalok tisztaság melletti elköteleződéséért.

Tavaly 17 helyszínen imádkoztunk együtt, melybe szinte minden egyházmegyéből, sőt, határainkon túli városokból is bekapcsolódtak.

Ifjúsági Önkéntes Akció

Irodánk már a kezdetektől, 2007 óta vesz részt a „72 kompromisszum nélkül” (http://72ora.hu/) nélkül elnevezésű országos önkéntes akcióban, amelyben fiatalok csoportjai, évente 5-9000 fővel, 72 órán, azaz 3 napon keresztül folytatnak szociális, karitatív, ökológiai vagy fejlesztő, építő tevékenységeket különböző helyszíneken, a legkülönbözőbb módon segítve a rászoruló embereken és környezetükön.

Egerben és környékén is egyre nagyobb érdeklődésre tart számot ez az esemény.

Élő Betlehem a Dobó téren

Irodánk minden évben a szentestét megelőző vasárnapon, a katolikus iskolák, plébániai közösségek szereplésével 13.00 órától betlehemes játékkal, gyermekműsorral, forró teával és pogácsával várjuk az érdeklődőket a térre. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, állatok simogatására is lehetősége nyílik az ifjúságnak.